8 Eylül 2010 Çarşamba

Boykot Eşcinselin Neyine?


Hastayım...
Ahlaksızım...
Çürüğüm...
Günahkarım...
Habisim...
Kötü örneğim...



Ama varım.
Varım. Yaşıyorum. Seviyorum.


Varlığımı tasdik etmek zorunda kaldılar. "Yok," d(iy)emediler bana, "böyle bir vaka var," demek zorunda kaldılar.

Eşitlik-özgürlük nutukları atarken, bir yerlerden "ama"lar buldular hep. Ama çocuklarını düşünmeleri gerekti, ama aile değerlerimizi yozlaştırıyordu, ama doğaya aykırıydım, ama "gerçek" bir "erkek" değildim, ama "yeterli" bir "kadın" değildim, ama din yasaklamıştı...ama "bakanlıklarına öyle bir talep gelmemişti"[1].



Oysa ben defalarca kampanyalar yürütmüştüm; üç senede 50 (elli!) arkadaşım, her ay en az üç arkadaşım cinsel kimlikleri yüzünden canından olurken [2], arkadaşlarımın katilleri ceza indirimleri alırken, polis yolda yürüdüğü için arkadaşlarıma para cezası keserken [3], kimliği "ortaya çıkan" arkadaşlarım işlerinden olurken ve dahi zaten iş bulamıyorken, hiç birimiz evlenemiyor - evlat edinemiyor - miras bırakamıyorken, önümüze çıkan binbir zorluğu aşarak kurduğumuz derneklerimiz "genel ahlaka mugayir" olduğumuz gerekçesiyle kapatılmaya çalışırken...yani, varlığım devletin ("çürük" raporu vermek haricinde) herhangi bir kademesince herhangi bir şekilde kabullenilmiyorken, "Anayasa'nın 10. maddesine 'cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği' eklensin" demiştim [4].

İşlerine gelen özgürlük alanlarında LGBT bireylerin desteğini meşruiyet için pek güzel kullanmayı bildiler, ama meşru taleplerimizi hep görmezden geldiler.

Şimdi bu damdan düşmüş garabet pakedi onaylamamızı istiyorlar.

Mesele "kayısı üreticisini düşünmeyen" anayasa değil. Mesele, "yapıyor-muş gibi gözüktüklerini dahi yapmayan" anayasa. Pozitif ayrımcılık diyorlar - "ben zaten kadın erkek eşitliğine inanmıyorum" dedikten [5] hemen sonra - ama keyfi gelen beni yine öldürecek, benim katillerim yine ceza indirimleri alacak, ve sonra katlimi bile yok sayacaklar[6]. Sendikal hakları iyileştirdiklerini iddia ediyorlar - ama ne hala kuramadığım Kırmızı Şemsiye Seks İşçileri Sendikası[7]'ndan, ne herhangi bir işte çalışma hakkımı güvenceye al-a-madıklarından, ne eşcinsel olduğum için beni işe almayan/işten çıkaran işverene dava aç-a-mayacağımdan hiç bahsetmiyorlar. 12 Eylül işkencecileriyle hesaplaşacaklarını söylüyorlar - 12 Eylül'den bugüne dek süregelen cinsel tacizden de cinsiyet kimliğini aşağılamak üzerine kurulu işkence düzeninden de hala ancak laf arasında (o da nadiren) bahsedebiliyorken, 12 Eylül'ün mağdurları arasında eşcinseller var mıydı/nasıl mağduriyetler yaşandı diye düşünmek hiçbirimizin aklından bile geçemiyorken.

Geçerli anayasanın 90. maddesi, temel hak ve özgürlükler konusunda uluslararası antlaşmaları esas alıyor olduğu halde[8] vicdani ret hakkımı tanımayan, vicdani retçileri "emre itaatsizlikte ısrar" suçundan sonsuz bir yargılanma döngüsüne sokan[9], LGBT bireylerin vicdani ret taleplerini görmezden gelip onlara çürük raporu vererek başlarından savmaya çalışanların[10] kiminle, nasıl, ne kadar hesaplaşacakları açıktır.

Cinsiyet ikiliğini, karşıcinsel normatif düzeni, ataerkil "değer" yargılarını benim canım pahasına  koruyanlara, yaşama hakkımı, barınma hakkımı, çalışma hakkımı, toplanma ve dernek kurma hakkımı, evlenme hakkımı...neredeyse bütün temel insani haklarımı "genel ahlak" garabeti aracılığıyla gasp edenlere meşruiyet sağlamam beklenemez.

Varlığımı reddetmeye ant içmiş olanların oyununa katılmayacağım.
Sivillik-demokratiklik-eşitlikçilik yalanlarını benim üzerimden, bana rağmen sürdürmelerine önayak olmayacağım.

Meşru taleplerimi seslendirmeye devam edeceğim,
Toplumun talepleri dikkate alınmadan sergilenen bu piyeste, sandığa gidip kendime hakaret etmeyeceğim.

Çürük, hasta, eksik oyumu namuslu sandıklarına atmayacağım.

                                                                                                                              

[1] http://www.kaosgl.org/icerik/escinsellik_bir_hastalik_tedavi_edilmeli
[2] http://nefretcinayetleriniduyuruyoruz.wordpress.com/
[3] http://bianet.org/bianet/toplumsal-cinsiyet/113863-lgbtt-haklari-platformu-cumhurbaskani-gule-hak-ihlalleri-raporu-yolladi
[4] http://www.kaosgl.org/node/2080 , http://bianet.org/kadin/bianet/120049-lgbttler-ayrimcilik-karsiti-anayasa-istiyor
[5] http://www.gazetevatan.com/haber/kadinla-erkek-esit-olamaz/318006/9/Siyaset
[6] http://www.kaosgl.org/icerik/azra_has_sokaginda_ayrimcilik
[7] http://www.kaosgl.org/content/kirmizi-semsiye-seks-iscilerinin-sendikasi-kuruluyor
[8] http://www.anayasa.gen.tr/1982ay.htm
[9] http://www.taraf.com.tr/haber/vicdani-ret-itirazi.htm
[10] http://www.savaskarsitlari.org/arsiv.asp?ArsivTipID=5&ArsivAnaID=29626

1 yorum:

  1. Bu açıdan hiç bakmamıştım,baya ezik hissettim kendimi.Bir nevi bana yapılan ayrımcılığı, eşcinsel kardeşlerime yaptığımı hissettim.Utanıyorum..boykot ediyodum.Şimdi sebeplerim arasına eşcinsel kardeşlerimde eklendi.Teşekkürler.

    YanıtlaSil